- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 370 kcal/1 porcja
Przepis na Wątróbkę drobiową z jabłkami
Wątróbka drobiowa to przede wszystkim źródło żelaza, witamin z grupy B oraz cynku. Najczęściej jest przyrządzana z cebulką, podawana z ziemniakami i surówką z kwaszonej kapusty. Dla miłośników kulinarnych eksperymentów ciekawą propozycją będzie podanie jej ze słodko – kwaśnymi jabłkami, z dodatkiem wytrawnego wina. Wątróbka podana w takiej odsłonie zachwyci nawet tych, który za nią nie przepadają!
Składniki na Wątróbkę
- 8 wątróbek drobiowych
- 1 cebula
- 2 winne jabłka
- 1/4 szklanki wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżeczki cukru
- 8 goździków
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Wątróbki
- Jabłka umyć, pokroić w centymetrowe plastry, usunąć z nich gniazda nasienne.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i goździki. Następnie przełożyć na patelnię wcześniej przygotowane jabłka, poddusić.
- Wątróbki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w krążki, podsmażyć.
- Następnie dodać wątróbki, ziele angielskie i liście laurowe, podsmażyć.
- Do podsmażonej wątróbki dolać wino, zwiększyć ogień na kuchence i odparować zawarty w winie alkohol.
- Na koniec doprawić wątróbki solą i pieprzem (nie robić tego wcześniej!).
- Wątróbki podawać z wcześniej przygotowanymi jabłkami oraz z winnym sosem, który powstał w trakcie smażenia.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Wątróbki nie należy solić w trakcie smażenia, ponieważ może ona stwardnieć i zgorzknieć
fajna i delikatna wątróbka- polecam
Połączenie jabłek z wątróbką może odstraszać ale polecam przygotować:)