
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Warkocz z ciasta francuskiego z mięsnym nadzieniem
To bardzo ciekawa alternatywa dla nudnych, klasycznych przekąsek. Wygląda niezwykle smakowicie, a do tego jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Mięsny farsz z dodatkiem szpinaku, zapakowany w ciasto francuskie, w tak uroczy sposób, nie może nie smakować. Może być zarówno daniem głównym jak i przekąską na kolacji w towarzystwie znajomych.
Składniki na Warkocz z ciasta francuskiego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Warkocza z ciasta francuskiego
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Do cebuli dodać mięso, smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec smażenia do mięsa dodać także szpinak, wszystko poddusić.
- Na koniec doprawić całość solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
- Na środek ciasta francuskiego (1/3 ciasta) wyłożyć mięso ze szpinakiem.
- Boki ciasta pociąć na 2 cm-owe poprzeczne paski i zakładać je naprzemiennie na środkowym pasie nadzienia.
- Warkocz wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 20 minut.
bardzo pyszny warkocz, jadłam ,polecam, szybki w przygotowaniu
Kto ma blisko, to zapraszamy do nas: po świeże mięso, wędliny i sery. Dobry przepis i składniki to podstawa 🙂
Apetycznie wygląda i jeszcze lepiej smakuje 🙂
W dodatku szybkie do wykonania:)