- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 370 kcal/1 porcja
Przepis na Tradycyjne flaki wołowe
Na pewno nikt nie wyobraża sobie poczęstunku weselnego bez flaczków. Jest to tradycyjne polskie danie, które wyróżnia się wyrazistością smaku oraz doskonale rozgrzewa. Zupa, będąca najpowszechniejszą formą podania flaków wołowych jest aromatyczna, gęsta i niezwykle pożywna. Oczywiście nie można zapomnieć o majeranku, który dopełni smaku potrawy.
Składniki na Flaki wołowe
- 1 kg flaków wołowych
- 1 kurczak (1,5 kg)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Flaków wołowych
- Marchewki, pietruszki i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Białą część pora umyć, przekroić wzdłuż na pół.
- Flaki opłukać, zalać 2 l wody, dodać szczyptę soli; gotować przez 30 minut; odcedzić.
- Kurczaka opłukać, wstawić w całości do garnka, zalać wodą, zagotować na wolnym ogniu.
- Po zagotowaniu się mięsa, należy przy użyciu sitka lub łyżki zebrać „szumowiny”.
- Następnie dodać ugotowane flaki, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu; gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu.
- Mięso z kurczaka wyłowić z wywaru, ostudzić, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, po czym dodać ponownie do zupy. Z zupy wyjąć także kawałki pora.
- Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) podsmażyć mąkę na brązowy kolor; następnie zalać ją szklanką wywaru, dokładnie wymieszać; tak powstałą zawiesiną zagęścić flaki.
- Całość doprawić gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem.