
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 1 tortownica
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 610 kcal/1 porcja
Przepis na Torcik z kremem z mleka w proszku
Puszyste, czekoladowe ciasto przełożone delikatnym kremem na bazie mleka w proszku, a całość zwieńczona ulubioną galaretką. Idealny deser na każdą porę roku. Świetnie sprawdzi się na wykwintne przyjęcie i rodzinną uroczystość. Taki smakołyk zachwyci każdego łasucha!
Składniki na Torcik z kremem
- Ciasto
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- Krem
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 500 g twarożku sernikowego
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżka żelatyny
- Dodatkowo
- 2 galaretki o dowolnym smaku
Sposób wykonania Torciku z kremem
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!). Dodać także kakao.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 części.
Krem
- Oddzielić żółtko od białka; białko ubić na sztywno z dodatkiem cukru przy pomocy miksera, dodać żółtka; wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę.
- Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki zagotowanej wody, dokładnie wymieszać, wystudzić.
- Masło utrzeć przy pomocy miksera, w trakcie ucierania dodawać na zmianę po łyżce ubitych jajek i twarożku.
- Do utartej masy wsypać mleko w proszku oraz gęstniejącą żelatynę; wszystko dokładnie zmiksować.
- Masę podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na przekrojony biszkopt. Krem równo rozprowadzić, przykryć drugą częścią ciasta.
- Na górnej części biszkoptu rozsmarować pozostałą część kremu.
Dodatkowo
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach zagotowanej wody, wystudzić.
- Gdy galaretka będzie tężeć przelać ją na górną warstwę kremu.
- Tak przygotowane ciasto wstawić na min. 2 godziny do lodówki.
Zrobione. Właśnie się chłodzi i na wieczorne spotkanie będzie jak znalazł 😉
Szczerzę przyznaję, że to moje ulubione ciasto:)