- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Tagliatelle z polędwicą w sosie pomidorowym
Składniki na Tagiatelle z polędwicą
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 500 g makaronu typu 'Tagliatelle'
- szczypta soli czosnkowej
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania Tagiatelle z polędwicą
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oliwie.
- Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej cebuli, dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut.
- Kiedy mięso będzie miękkie, doprawić je solą, pieprzem, solą czosnkową i pieprzem ziołowym.
- Następnie dodać pastę pomidorową, uprzednio zahartowaną śmietanę oraz oregano i bazylię.
- Zagotować 2 l wody, posolić, dodać kilka kropel oliwy.
- Do wrzącej wody włożyć makaron, gotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu; w przypadku braku instrukcji makaron gotować ok. 7 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie „al dente” (sprężysty), odcedzić go; nie płukać zimną wodą!
- Makaron podawać z sosem zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Zanim suszone zioła zostaną dodane do potrawy, warto je rozetrzeć w dłoniach; będą one bardziej aromatyczne
- Aby uzyskać bardziej intensywny zapach i smak sosu, suszone zioła najlepiej zastąpić świeżymi
- Koncentrat lub pastę pomidorową warto zastąpić świeżymi, sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami
Przepyszne 🙂 Mięsko delikatne, sos idealny. 🙂 Polecam serdecznie.
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu!:)
Naprawdę pyszne 🙂 Polecam przepisy z tego bloga 🙂
Przepis dla osób, które uwielbiają makaron:)
Również polecam danie! jest bardzo smaczne i wyraziste. 🙂
Dziękuję!:)