- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 380 kcal/1 porcja
Przepis na Tagliatelle z szynką i śmietaną
Makaron tagliatelle to nie tylko podstawa typowej, włoskiej potrawy, ale również idealny składnik smacznego, szybkiego obiadu. Dodatkowo kilka produktów, których nigdy nie brakuje w lodówce. Mowa o szynce, śmietanie oraz serze żółtym. Tak przyrządzone tagliatelle to propozycja, która wymaga niewielkiego wysiłku i znikomych kosztów!
Składniki na Tagiatelle
- 400 g szynki
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów
- 50 g parmezanu
- 500 g makaronu typu 'Tagliatelle'
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Tagiatelle
- Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Dodać śmietanę, starty parmezan; całość doprawić solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii.
- Zagotować 2 l wody, posolić, dodać kilka kropel oliwy.
- Do wrzącej wody włożyć makaron, gotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu; w przypadku braku instrukcji makaron gotować ok. 7 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie „al dente” (sprężysty), odcedzić go; nie płukać zimną wodą!
- Makaron przełożyć na patelnię z sosem, wymieszać. Posypać startym parmezanem lub innym ulubionym serem, ozdobić listkiem świeżej bazylii.
Jak na studentkę mogłam sobie pozwolić na taki obiad. Moja współlokatorka była średnio przekonana ale mi smakowało 🙂
W prostocie siła!:)