
- Czas przygotowania: 1h 30 min
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 240 kcal/1 porcja
Przepis na Szaszłyki z karkówki
Szaszłyki, potrawa pochodząca najprawdopodobniej z Azji, ze względu na różnorodność składników wykorzystywanych do ich przygotowania, dają szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Kawałki karkówki przekładane warzywami to idealna propozycja na każdą okazję. Mięso marynowane w w aromatycznych przyprawach, połączone z papryką, cebulą i pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki na Szaszłyki
- 500 g karkówki
- 3 papryki o różnych kolorach
- 3 małe cebule
- 20 małych pieczarek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka soli czosnkowej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób wykonania Szaszłyków
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę o wymiarach 2 x 2 cm.
- Kawałki karkówki dokładnie natrzeć mieszanką pieprzu, papryki, soli czosnkowej oraz oliwy z oliwek; odstawić na min. 1 godzinę do lodówki.
- Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki.
- Z papryk usunąć gniazda nasienne, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki; pieczarki przekroić na połówki, również opłukać.
- Tak przygotowane składniki wsuwać na wykałaczki w następującej kolejności:
- kawałek mięsa
- pół pieczarki
- kawałek papryki
- ćwiartka cebuli
- kawałek mięsa
- pół pieczarki
- kawałek papryki
- ćwiartka cebuli
- kawałek mięsa - Szaszłyki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec przez ok. 1 godzinę.
- Po upieczeniu szaszłyki podawać z ulubionym sosem.
Pyszności. mniammm…
Dzisiaj robimy na wieczór ze znajomymi 🙂
I jak? Udały się?:)
Oczywiście, że się udały 🙂 Każdy z nas był bardzo zadowolony 🙂
Cieszę się bardzo!:)