
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 415 kcal/1 porcja
Przepis na Szarlotkę z pianką
Szarlotka jak u mamy. Taka pachnąca cynamonem – mniam! Z tym, że nieco bardziej współczesna jej wersja. Zamiast grubej warstwy kruszonki, czy kruchego ciasta z cukrem pudrem – oryginalna pianka, o delikatnym wiśniowym smaku. Jak to przy pieczeniu ciasta bywa, do przygotowania potrzebne jest nieco więcej czasu. Jednak efekt końcowy zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki na Szarlotkę z pianką
- Ciasto
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- ½ kostki margaryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa jabłkowa
- 1 ½ kg jabłek
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki kaszy manny
- Pianka
- 1 śmietana „Śnieżka”
- 1 szklanka mleka
- 1 galaretka wiśniowa
Sposób wykonania Szarlotki z pianką
Masa jabłkowa
- Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Tak przygotowane jabłka wymieszać z cynamonem; odstawić na 10 minut.
- Następnie odsączyć z nich nadmiar soku, po czym dodać kaszę mannę; wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać margarynę; zarobić nożem.
- Następnie dodać żółtka i śmietanę; zagnieść wszystko na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny, aby wypoczęło.
- Następnie ciasto rozwałkować tak, aby pasowało do wymiarów blachy.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej ciasto, po czym nakłuć je przy pomocy widelca.
- Na ciasto wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka.
- Szarlotkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Pianka
- Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby wszystkie grudki rozpuściły się i odstawić do wystudzenia.
- Kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę z mlekiem przy pomocy miksera.
- Do śmietany dodać tężejącą galaretkę, wszystko zmiksować i rozsmarować na wierzchu ciasta.
- Szarlotkę wstawić lodówki na ok. 2 godziny.