- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 balcha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 415 kcal/1 porcja
Przepis na Szarlotkę na kruchym cieście
Kruche ciasto i masa jabłkowa o niepowtarzalnym, cynamonowym aromacie to deser znany od pokoleń. Szarlotka nazywana jest często „jabłecznikiem”, choć oba ciasta nieznacznie się od siebie różnią. Pokryta kruszonką i oprószona cukrem pudrem osłodzi zimowy wieczór i poprawi najbardziej ponury nastrój!
Składniki na Szarlotkę
- Ciasto
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 4 żółtka
- 4 - 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa jabłkowa
- 1 1/2 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki kaszy manny
Sposób wykonania Szarlotki
Masa jabłkowa
- Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Tak przygotowane jabłka wymieszać z cynamonem; odstawić na 10 minut.
- Następnie odsączyć z nich nadmiar soku, po czym dodać kaszę mannę; wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać margarynę; zarobić nożem.
- Następnie dodać żółtka i śmietanę; zagnieść wszystko na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny, aby wypoczęło.
- Następnie podzielić je na 2 części; każdą z części rozwałkować tak, aby pasowała do wymiarów blachy.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej dolną część ciasta. Kruche ciasto nakłuć przy pomocy widelca.
- Następnie wyłożyć jabłka, po czym przykryć je drugą częścią ciasta, również pamiętając o nakłuciu.
- Szarlotkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, udekorować cukrem pudrem, podawać z lodami.
mmm uwielbiam! <3
Ulubione ciasto wielu z nas!:)
Przepis idealny. Ciasto wyszło zarumienione i kruche. Zawsze szarlotkę robiłam z gotowymi prażonymi jabłkami, to teraz miałam miłą odmianę.
Zachęcam do wykorzystania pozostałych przepisów na ciasta:)