
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 12 sztuk
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 215 kcal/1 porcja
Przepis na Świąteczne kruche ciasteczka
Zabrakło czasu i pomysłu na domowe, świąteczne wypieki? To nie problem. Wystarczy około 1,5 godzinki i kilka podstawowych składników, takich jak; jajka, mąka, cukier, masło i jeszcze kilka takich, które zwykle, bez większego problemu można znaleźć w każdej kuchni. Po upieczeniu i ostudzeniu można je dowolnie udekorować. Świąteczne, kruche ciasteczka dodadzą świątecznego szyku. Mieszkanie będzie pachniało domowymi wypiekami, a na stole znajdą się pyszne smakołyki.
Składniki na Świąteczne kruche ciasteczka
- 2 szklanki mąki
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
- cukier puder
Sposób wykonania Świątecznych ciasteczek
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać masło; zarobić nożem.
- Następnie dodać żółtka i śmietanę; zagnieść wszystko na jednolite ciasto.
- Z tak przygotowanego ciasta uformować cienki wałek i pokroić go na kawałki o długości ok. 5 cm.
- Ciasta umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
- Ciastka po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, udekorować cukrem pudrem lub lukrem.