
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 390 kcal/1 porcja
Przepis na Spaghetti z warzywami
Spaghetti z warzywami to danie, które można przygotować w bardzo krótkim czasie. Do tego jest niedrogie, ale za to pyszne, pożywne, lekkostrawne i zdrowe. Pełnoziarniste spaghetti i spora ilość warzyw dostarczy organizmowi niemało błonnika i innych składników odżywczych. To wprost wymarzone danie dla zabieganych Pań domu, które lubią zaskoczyć bliskim świeżym obiadkiem.
Składniki na Spaghetti z warzywami
- 1 młoda cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 500 g makaronu pełnoziarnistego typu ‘Spaghetti’
- natka zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Spaghetti z warzywami
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oliwie.
- Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne, dokładnie ją umyć, posiekać, przełożyć do cukinii i wszystko zrumienić.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i także pokroić na mniejsze kawałki, po czym dodać je do pozostałych warzyw; dusić kilka minut pod przykryciem.
- Do tak przygotowanych warzyw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę a całość doprawić solą i pieprzem oraz posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
- Zagotować 2 l wody, posolić, dodać kilka kropel oliwy.
- Do wrzącej wody włożyć makaron, gotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu; w przypadku braku instrukcji makaron gotować ok. 7 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie „al dente” (sprężysty), odcedzić go; nie płukać zimną wodą!
- Makaron przełożyć na patelnię z sosem, wymieszać, podawać tuż po przygotowaniu.
muszę zrobić takie spaghetti, z warzywami jeszcze nie robiłam, ciekawy przepis
Zachęcam do wypróbowania przepisu:) Myślę, ze to miła odmiana dla spaghetti z mięsem.
Rozumiem że najlepiej użyć do tego przepisu makaronu spaghetti? Jakie w ogóle polecacie? Pełnoziarniste albo z pszenicy durum mają sens? Rzeczywiście są zdrowsze?
Tak naprawdę można użyć dowolnego makaronu, wszystko zależy od upodobań. Spaghetti można zastąpić kokardkami albo świderkami a używając makaronów pełnoziarnistych lub z pszenicy durum można uzyskać zdrową wersję tego dania:) Zachęcam do eksperymentowania, przepisy zamieszczone na Blogu są jedynie inspiracją.
no jeżeli chcesz dania w wersji fit to jakieś pełnoziarniste albo z pszenicy durum rzeczywiście mają sens. do tego dania pasuje mi akurat spaghetti czaniecki z pszenicy durum. mam je w osiedlowym sklepie i się sprawdza. a tak ogólnie możesz też poszukać jakiegoś pełnoziarnistego i zobaczyć czy Ci w ogóle taki makaron pasuje bo nie każdy lubi
Od dawna robię w ten sposób spaghetti i nie wyobrażam nawet sobie inaczej. Tylko czemu sos bez mięsa?
Każdy według własnego uznania przyrządza spaghetti. Nie zawsze sos musi zawierać mięso, a słowo „Spaghetti” oznacza rodzaj makaronu a nie konkretną potrawę.