
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 390 kcal/1 porcja
Przepis na Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Dziś każda zaoszczędzona minuta jest niemalże bezcenna. Dlaczego więc marnować całe godziny przy garnkach, w kuchni, kiedy można to zrobić szybko, zdrowo i jak się okazuje całkiem niedrogo. Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym to zaledwie 30 minut i już za chwilę można zaspokoić głodne brzuszki najbliższych. To danie jest pożywne, dostarcza sporo energii i wiele wartości odżywczych.
Składniki na Spaghetti z tuńczykiem
- 500 g makaronu spaghetti
- 300 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 5 świeżych pomidorów
- 50 g parmezanu
- kilka oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Spaghetti z tuńczykiem
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oliwie.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, zahartować w ziemnej wodzie, po czym zdjąć z nich skórkę i pokroić je w kostkę.
- Paprykę oczyścić, również pokroić w kostkę.
- Obrane pomidory i paprykę dodać do tuńczyka; wszystko poddusić.
- Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę, starty parmezan, oliwki; całość doprawić solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii.
- Zagotować 2 l wody, posolić, dodać kilka kropel oliwy.
- Do wrzącej wody włożyć makaron, gotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu; w przypadku braku instrukcji makaron gotować ok. 7 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie „al dente” (sprężysty), odcedzić go; nie płukać zimną wodą!
- Makaron przełożyć na patelnię z sosem, wymieszać. Posypać startym parmezanem lub innym ulubionym serem, ozdobić listkiem świeżej bazylii.
Uwielbiam spaghetti niestety nie mogę spożywać klasycznego, a jedynie razowy który swoją drogą uwielbiam. Dlatego też koniecznie wykorzystam przepis bo nigdy nie jadłam tuńczyka w tej odsłonie, a tuńczyk uwielbiam!!!
Bardzo się cieszę i polecam pozostałe przepisy z tuńczykiem:)
Lubię różne odmiany spaghetti. To niezwykle interesująca danie. Nie trzeba też dużo czasu aby je przygotować. Kocha je całe Włochy oraz połowa Polski. A wiadomo, że makaron wpływa na dobry nastrój. Prócz tego tuńczyk, który wpływa na długie życie. Tylko próbować nowych przepisów na to danie.