- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas gotowania: 25 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 390 kcal/1 porcja
Przepis na Spaghetti z szynką w sosie pomidorowym
Błyskawiczna potrawa przyrządzona na bazie jednego z najpopularniejszych makaronów na świecie. Spaghetti, czyli długie i dość grube nitki makaronowe, skąpane w sosie na bazie świeżych pomidorów z dodatkiem szynki to pomysł na proste i smaczne danie obiadowe!
Składniki na Spaghetti z szynką
- 400 g szynki
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów
- 5 świeżych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 g parmezanu
- 500 g makaronu typu 'Spaghetti'
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Spaghetti z szynką
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oliwie.
- Szynkę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, zahartować w ziemnej wodzie, po czym zdjąć z nich skórkę.
- Obrane pomidory pokroić w kostkę, dodać je do szynki i wszystko poddusić.
- Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę, starty parmezan; całość doprawić solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii.
- Zagotować 2 l wody, posolić, dodać kilka kropel oliwy.
- Do wrzącej wody włożyć makaron, gotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu; w przypadku braku instrukcji makaron gotować ok. 7 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie „al dente” (sprężysty), odcedzić go; nie płukać zimną wodą!
- Makaron przełożyć na patelnię z sosem, wymieszać. Posypać startym parmezanem lub innym ulubionym serem, ozdobić listkiem świeżej bazylii.
Sposób na tańszą wersję spaghetti . Jestem bardzo za 🙂