
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 280 kcal/1 porcja
Przepis na Spaghetti z pomidorowym pesto
Namiastka kuchni włoskiej? A może całkiem porządna, niczym nieodbiegająca od tej oryginalnej kuchni? Spaghetti z pomidorowym Pesto. Prosto, szybko, tanio i do tego smacznie. Taka jest właśnie kuchnia włoska. Wystarczy ugotować spaghetti, zmiksować na gładką masę wszystkie składniki do Pesto i gotowe! Czego chcieć więcej!?
Składniki na Spaghetti z pomidorowym pesto
- 400 makaronu typu „Spaghetti”
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 20 g orzechów piniowych
- 1 łyżka suszonej bazylii
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól
Sposób wykonania Spaghetti z pomidorowym pesto
- Ząbki czosnku, orzechy piniowe oraz suszone pomidory przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę.
- Następnie dodać 6 łyżek oliwy z oliwek oraz 30 g startego parmezanu, wszystko zmiksować tak, aby powstało gładkie pesto.
- Pesto doprawić suszoną bazylią oraz szczyptą soli.
- Zagotować 2 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „al dente”. Odcedzić.
- Gorący makaron wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto.
- Potrawę udekorować dużą ilością startego parmezanu lun pestkami słonecznika.
Uwielbiam taką nieskomplikowaną kuchnię.
Ja też jestem fanką prostoty w kuchni. Smak poszczególnych składników jest lepiej wyczuwalny a same przepisy nie stanowią wyzwania dla początkujących.
Często zwyczajnie z braku czasu kupuje pesto już gotowe z primo gusto ale bardzo smaczne a skład bez chemii itp. Pychota, na wierzch ser typu parmezan , dużo sera 🙂
Ja także kocham parmezan <3