
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 370 kcal/1 porcja
Przepis na Sos żurawinowy
Żurawina jest nie tylko smaczna, ale również bogata w błonnik i witaminy. Najczęściej podawana jest pod postacią konfitur, ale występuje również w sokach, nalewkach i ciastach. Słodko – kwaśny sos żurawinowy idealnie podkreśla smak białego i czerwonego mięsa oraz serów. Owocowy dodatek nadaje potrawie wykwintności i wpływa na jej walory estetyczne!
Składniki na Sos żurawinowy
Sposób wykonania Sosu żurawinowego
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodać żurawinę, podsmażyć.
- Cukier rozpuścić w soku pomarańczowym, dodać do żurawiny i wszystko dusić przez ok. 20 minut, aż żurawina będzie miękka.
- Całość zmiksować przy użyciu blendera.
- Podawać jako dodatek do mięs lub deserów.
Super smakuje z pieczoną karkówką
Zgadzam się, słodki sos do mięsa to idealny dodatek!