
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 620 kcal/1 porcja
Przepis na Sos węgierski
Tradycyjne danie kuchni węgierskiej szybko podbiło podniebienia Polaków. Lubimy tez dodać nieco od siebie, coś z gór, coś z lasów, coś z pól. W klasycznym wydaniu gulasz węgierki jest niezwykle aromatyczny, pikantny, rozgrzewający. Nie każdy jednak lubi ostre smaki, stąd bardziej aksamitne jego odsłony w różnych kuchniach i różne dodatki.
Składniki na Sos węgierski
- 1/2 kg mięsa wieprzowego np. z łopatki
- 2 cebule
- 3 papryki, każda innego koloru
- 300 g pieczarek
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki oliwy
- pietruszka lub koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sosu węgierskiego
- 1 cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, smażyć pod przykryciem ok. 10 minut.
- Następnie dodać sól i pieprz, wszystko zrumienić.
- Do podsmażonego mięsa dodać wodę i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Pozostałe warzywa umyć, osuszyć; cebulę i paprykę pokroić w kostkę a pieczarki w plastry. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
- Na drugiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę z czosnkiem, dodać paprykę i pieczarki, smażyć przez 15 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywę i odparować wodę.
- Warzywa przełożyć do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę, zahartowaną wcześniej w odrobinie wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę lub koperek.
- Podawać z ryżem lub z plackami ziemniaczanymi.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli sos jest zbyt rzadki, należy zagęścić go 1 łyżką mąki rozmieszaną z dwiema łyżkami wody
- Woda musi być przegotowana, najlepiej jeszcze gorąca; dodanie zimnej wody spowoduje stwardnienie mięsa
- Wodę można zastąpić bulionem, ale należy wówczas zmniejszyć ilość soli i pieprzu
- Przed dodaniem śmietany do sosu, należy wymieszać ją z odrobiną gorącego wywaru; w przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć
- Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć świeżych pomidorów
Co to znaczy w punkcie 5 i 7 pozostałe warzywa skoro nie są wymienione ?