
- Czas przygotowania: 22 minut
- Czas gotowania: 8 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 120 kcal/1 porcja
Przepis na Sos tatarski
Sos tatarski – dodatek stary jak świat. Wyśmienicie sprawdza się podany do mięs, jajek czy śledzi. Jak go przyrządzić? Nic prostszego! Wystarczy pokroić drobniutko, w kosteczkę konserwowe ogórki i pieczarki, dodać drobno posiekaną, czerwoną cebulkę, połączyć wszystko majonezem, śmietaną, albo jogurtem naturalnym. Można też wszystkim na raz, to zależy od tego, jaką kaloryczność sosu chcemy osiągnąć. Dodatek – pierwsza klasa!
Składniki na Sos tatarski
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 8 marynowanych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sosu tatarskiego
- Jajka ugotować na twardo (8 minut), ostudzić, obrać; usunąć z nich żółtka a białka pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Ogórki i grzybki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
- Do ogórków i grzybków dodać białka, cebulę a także: majonez, chrzan, śmietanę, jogurt oraz sok z cytryny.
- Sos doprawić szczyptą soli i pieprzu; wszystko wymieszać i podawać jako dodatek do mięs, śledzi lub jajek.
Uwielbiam to danie, ale w domu nigdy nie gotowane
Przepis jest prosty, polecam wypróbować:)