
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 580 kcal/1 porcja
Przepis na Sos serowy
Sos to dodatek, który każdej potrawie nadaje wyjątkowy smak, aromat i odpowiednią konsystencję. Trudno wyobrazić sobie bez niego codzienne posiłki. Istnieje wiele receptur jego przyrządzania. Może być zimny lub gorący, biały bądź ciemny, gęsty lub nieco bardziej wodnisty. Idealną propozycją, zwłaszcza dla smakoszy sera, jest sos przyrządzony właśnie na bazie tego składnika. Kompozycja sera, intensywnego czosnku i aromatycznej natki pietruszki to doskonały duet dla makaronu!
Składniki na Sos serowy
- 200 g serka topionego
- 200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mięsnego bulionu lub rosołu
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sosu serowego
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
- Do podsmażonej cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zrumienić na złoty kolor.
- Serek topiony pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i czosnku. Następnie dolewać powoli gorący bulion, cały czas mieszając, aby ser dobrze się rozpuścił.
- Sos zagęścić zawiesiną z mąki i ½ szklanki wody, dodać śmietanę; wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.
- Do sosu dodać także żółty ser (starty na tarce o grubych) oczkach oraz posiekaną pietruszkę.
- Całość doprawić pieprzem, solą; podawać jako dodatek do innych potraw.
Bardzo dobry sos. Polecam.
Dziękuję:) Polecam również inne sosy z tejże kategorii:)
Idealny 🙂