
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Sos koperkowo – paprykowy
Sosy to idealny dodatek do sałatek, warzyw, mięs i innych dań, nadający im odpowiednią konsystencję, smak oraz aromat. Sos gotowany na warzywnym bulionie, z dodatkiem wyrazistego kopru i nutką ostrej papryki to kompozycja, która wzbogaci smak duszonego, smażonego czy pieczonego mięsa!
Składniki na Sos koperkowo - paprykowy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany do zup i sosów
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 duży pęczek koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sosu koperkowo - paprykowego
- Na rozgrzanej patelni roztopić masło.
- Koperek umyć, posiekać, podsmażyć na maśle.
- Do podsmażonego koperku dodać paprykę, po czym zalać wszystko bulionem; zagotować.
- Następnie sos zabielić śmietaną oraz zagęścić mąką wymieszaną w ½ szklanki wody; całość doprawić solą i pieprzem.
- Podawać jako dodatek do mięs.