
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 230 kcal/1 porcja
Przepis na sos beszamelowy
Francuski sos wymyślony prawdopodobnie przez urzędnika Louisa de Béchameil przygotowany na bazie mąki, mleka oraz masła. Sos beszamelowy, bo o nim mowa, stanowi bazę dla innych sosów oraz świetnie komponuje się z potrawami zapiekanymi. Z jego udziałem przyrządza się włoską lazanię, suflet ziemniaczany czy serwuje różne rodzaje makaronu.
Składniki na Sos beszamelowy
Sposób wykonania Sosu beszamelowego
- Masło roztopić na patelni.
- Następnie dodać mąkę i energicznie mieszając wlewać mleko, aż powstanie gładki sos.
- Sos doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową; wszystko dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do zapiekanek lub mięs.
Jadłam pierwszy raz sos beszamelowy i powiem, że jest niezły 🙂
Dziękuję! W przyszłości pojawią się nowe, ciekawe sosy do zapiekanek 🙂