
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 360 kcal/1 porcja
Przepis na Smażony ryż z woka
Składniki na Smażony ryż z woka
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 20 g mini krewetek
- 20 g mini kalmarów
- 2 grzyby shiitake
- 40 g zielonego groszku
- 1 marchewka
- ½ papryki
- kilka różyczek brokuła
- 100 ml bulionu z kurczaka
- olej arachidowy do smażenia
- szczypiorek
- biały pieprz
- sól
Sposób wykonania Smażonego ryżu z woka
- Ryż jaśminowy ugotować 1 dzień wcześniej zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wystudzić i przechowywać w lodówce.
- Grzyby shiitake namoczyć we wrzątku, pokroić w kostkę (bez nóżek).
- Marchewkę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę; różyczki brokuła - rozdrobnić.
- Wok rozgrzać na dużym ogniu; rozlać olej na jego ściankach.
- Kiedy olej zacznie dymić, zlać jego nadmiar do osobnego naczynia, zostawić w woku jedynie 2 łyżki do smażenia.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucić obrane krewetki i kalmary; smażyć aż zrobią się różowe.
- Następnie dodać groszek, grzyby, marchewkę, paprykę, brokuły i smażyć do momentu, aż wszystko będzie gorące.
- Do podsmażonych składników dodać bulion i doprowadzić całość do wrzenia; w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Zawartość woka przełożyć do miski.
- Wok przed przygotowaniem ryżu należy dokładnie opłukać i wyczyścić.
- Ponownie rozgrzać wok na dużym ogniu, polać jego ścianki olejem, poczekać aż zacznie dymić i odlać nadmiar, zostawiając 2 łyżki.
- Następnie do woka przełożyć ryż, rozprowadzić go po ściankach, co jakiś czas do mieszając.
- Kiedy ryż zrobi się gorący, należy dodać resztę składników oraz posiekany szczypiorek; wymieszać i podawać.