
- Czas przygotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 120 kcal/1 porcja
Przepis na Śledzie w sosie tatarskim
Chyba każdego czasami dopada taka ogromna, nieodparta ochota na śledzika. A jak już dopadnie, to nie ma większego znaczenia, jaki to będzie śledzik. Czy to w oleju, w occie, rolmops czy inny. Ale jak raz posmakuje się śledzia w sosie tatarskim, w dodatku przygotowanego samodzielnie, to bez wątpienia najchętniej będzie się wracało właśnie do tego smaku. Na ich przygotowanie wystarczy zaledwie 30 minut i już można się zajadać pyszną przekąską.
Składniki na Śledzie w sosie tatarskim
- 500 g filetów śledziowych w zalewie octowej
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 8 marynowanych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Śledzi w sosie tatarskim
- Jajka ugotować na twardo (8 minut), ostudzić, obrać; usunąć z nich żółtka a białka pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Ogórki i grzybki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
- W osobnym naczyniu wymieszać majonez, chrzan, śmietanę i jogurt; dodać także szczyptę soli i pieprzu oraz sok z cytryny.
- Filety śledziowe odsączyć z zalewy, w której były marynowane, pokroić na mniejsze kawałki.
- Do filetów dodać przygotowane wcześniej warzywa i grzyby oraz sos; wszystko wymieszać i odstawić na 1 noc do lodówki.
Świetny przepis na śledzie. Należy go starannie wypróbować. I dowiedzieć się jaka to uczta dla podniebienia. Mi najbardziej smakują śledzie w zalewie octowej. Jednak każdy śledź jest w miarę dobry. Wiadomo, że ryby przedłużają życie. Więc trzeba je uwzględniać w swoim jadłospisie.