
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 120 kcal/1 porcja
Przepis na Śledzie w pomidorach
Można przyrządzać je na wiele sposobów: marynowane, pieczone lub smażone. Śledzie to doskonała przekąska na rodzinne przyjęcie, spotkanie ze znajomymi i święta. Śledź marynowany w pomidorach to świetna propozycja dla miłośników ryb, która jest prosta w przygotowaniu i zachwyca swoim słodko – kwaśnym smakiem!
Składniki na Śledzie w pomidorach
- 500 g filetów śledziowych w zalewie octowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 ziarna ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Śledzi w pomidorach
- Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Marchewki i pietruszkę opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli; podsmażyć.
- Do podsmażonych warzyw dodać także ziele angielskie i liście laurowe.
- Kiedy warzywa będą miękkie doprawić całość solą i pieprzem oraz dodać koncentrat pomidorowy; wymieszać.
- Filety śledziowe odsączyć z zalewy, w której były marynowane, pokroić na mniejsze kawałki.
- Do filetów dodać marynatę pomidorową, wszystko wymieszać i odstawić na 1 noc do lodówki.