
- Czas przygotowania: 50 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 526 kcal/1 porcja
Przepis na Sernik z wiśniami
Kto by nie lubił sernika? I to pod każdą postacią! I pieczony i na zimno, z rodzinkami, brzoskwiniami czy każdy inny. To swoisty powrót do lat dziecięcych, niedzielnych obiadków i podwieczorków w gronie rodzinnym. Tym razem – sernik z wiśniami. Jak każde ciasto, tak i to wymaga nieco zachodu. Jednak efekt końcowy jest wart takiego poświęcenia. Wygląda i smakuje wyśmienicie.
Składniki na Sernik z wiśniami
- 1 kg białego sera (twarogu)
- 5 jajek
- ½ kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1 paczka biszkoptów
- polewa czekoladowa
- garść dojrzałych wiśni
Sposób wykonania Sernika z wiśniami
- Ser zmielić co najmniej 2 razy w maszynce lub przy użyciu robota kuchennego.
- Żółtka oddzielić od białek; żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera.
- Następnie dodać masło oraz budyń w proszku (cały czas ucierając).
- Do tak przygotowanej masy dodać porcjami ser, dokładnie zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- W osobnym naczyniu ubić białka, dodać je do sera; masę wymieszać przy użyciu łyżki.
- Wiśnie umyć, usunąć z nich pestki i dodać do sera.
- Na blasze ułożyć biszkopty, wyłożyć na nie masę serową i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec ok. 50 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, udekorować polewą czekoladową.