- Czas przygotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 440 kcal/1 porcja
Przepis na Sernik na zimno
Jeden z najbardziej lubianych ciast deserowych. Gości na stołach na przyjęciach, uroczystościach i spotkaniach rodzinnych. Sernik na zimno to idealny smakołyk na letnie upały, jesienne słoty czy zimowe wieczory. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Stanowi idealny duet z galaretką i ulubionymi owocami!
Składniki na Sernik na zimno
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki żelatyny w proszku
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie delicji
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 galaretka o dowolnym smaku
- kilka brzoskwiń w zalewnie
Sposób wykonania Sernika na zimno
- Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki przegotowanej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić.
- Ser wymieszać z żółtkami, dodać cukier puder, cukier wanilinowy oraz budyń w proszku; wszystko zmiksować.
- W osobnym naczyniu ubić białka przy pomocy miksera, dodać je do sera, masę wymieszać przy użyciu łyżki.
- Gdy żelatyna zacznie gęstnieć, dodać ją do kremu; wymieszać.
- Tortownicę wysmarować masłem, spód wyłożyć biszkoptami, wyłożyć na nie masę serową, wstawić do lodówki.
- Sernik ozdobić delicjami oraz kawałkami owoców.
- Galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić.
- Gdy galaretka będzie tężeć, przelać ją na wierzch sernika. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
uwielbiam serniki na zimno
Już niebawem pojawią się kolejne przepisy na ciasta na zimno. Zapraszam do śledzenia strony CosDobrego.pl 🙂
Ten jest pyszny 😀
Dziękuję za miłe słowa!:)
Bardzo dobry 🙂 mniam… akurat jak brakuje czegoś słodkiego 🙂
Już niebawem przepis na tradycyjny sernik!:)