
- Czas przygotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 440 kcal/1 porcja
Przepis na Sernik na zimno z borówkami
Jak każdy sernik na zimno, tak i ten z borówkami, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje jego stężenie. Nie potrzebny jest wypasiony portfel, żeby przygotować ten wyborny deser i zaskoczyć nim najbliższych. Lekki i przyjemny smak sernika jest przełamany owocową galaretką z dodatkiem borówek. Do złudzenia przypomina ten przygotowywany przez mamę i babcię.
Składniki na Sernik na zimno z borówkami
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki żelatyny w proszku
- 1 łyżka masła
- 300 g borówek
- 2 galaretki o smaku wiśniowym
Sposób wykonania Sernika na zimno z borówkami
- Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki przegotowanej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić.
- Ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier wanilinowy oraz budyń w proszku; wszystko zmiksować.
- Gdy żelatyna zacznie gęstnieć, dodać ją do masy serowej; wymieszać.
- Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć na nią masę serową, dodać borówki i wstawić do lodówki.
- Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić.
- Gdy galaretka będzie tężeć, przelać ją na wierzch sernika. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2 godziny.