
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 326 kcal/1 porcja
Przepis na Sernik na kruchym cieście
Ciasto deserowe na bazie sera bądź twarogu to uwielbiany niemal przez wszystkich smakołyk. Tradycyjny sernik będący połączeniem kruchego ciasta i serowej masy to dla każdego słodki smak dzieciństwa i wspomnienie wizyt u babci. Puszyste, rozpływające się w ustach ciasto to idealna propozycja na spotkanie przy kawie i oficjalne przyjęcie!
Składniki na Sernik na kruchym cieście
- Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- Masa serowa
- 1 kg białego sera (twarogu)
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo
- kakao
- cukier puder
Sposób wykonania Sernika na kruchym cieście
Ciasto
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać margarynę; zarobić nożem.
- Następnie dodać żółtka i śmietanę; zagnieść wszystko na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny, aby wypoczęło.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej rozwałkowane ciasto; oprószyć je kakao.
Masa serowa
- Ser zmielić co najmniej 2 razy w maszynce lub przy użyciu robota kuchennego.
- Żółtka oddzielić od białek; masło utrzeć z żółtkami przy pomocy miksera.
- Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz budyń w proszku (cały czas ucierając).
- Do tak przygotowanej masy dodać ser, dokładnie zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- W osobnym naczyniu ubić białka, dodać je do sera; masę wymieszać przy użyciu łyżki.
- Na przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć masę serową i wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, udekorować cukrem pudrem.