
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 120 kcal/1 porcja
Przepis na Schab nadziewany morelami
Schab nadziewany morelami jest znany od lat, jednak wciąż niezmiennie popularne. Proste w wykonaniu. Nie wymaga ani dużego nakładu czasu, ani dużych pieniędzy, a danie bez wątpienia świetnie się sprawdzi na uroczystym obiedzie. Po wystygnięciu równie dobrze zastąpi pospolitą, nudną wędlinę. Morela w jego wnętrzu sprawia, że zazwyczaj suchawy schab staje się soczysty i do tego słodkawy. To bardzo ciekawe doświadczenie.
Składniki na Schab nadziewany morelami
- 1 kg schabu bez kości
- 20 suszonych moreli
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Schabu nadziewanego morelami
- Schab umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika; dokładnie natrzeć mieszanką pieprzu, soli, papryki, majeranku oraz oliwy z oliwek; odstawić na min. 2 godziny do lodówki.
- Po wyjęciu schabu z lodówki zrobić w nim nacięcie przy pomocy długiego i wąskiego noża. Nacięcie powinno być wykonane w samym środku schabu i poprowadzone wzdłuż kawałka mięsa; nacięcia nie należy prowadzić do samego końca.
- Do środka włożyć morele i spiąć koniec mięsa przy pomocy wykałaczek.
- Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać 1 łyżkę wody.
- Schab wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 1 godzinę, pamiętając o tym, że każde 0,5 kg mięsa wymaga 30 minut pieczenia.
- Po upieczeniu schab wyjąć z rękawa i odstawić do wystygnięcia.
Dzień dobry,
Przepraszam, że zapytam, ale jestem zielona jeżeli chodzi o gotowanie. Czy do piekarnika wkładamy schab w rękawie, czy rękaw do naczynia żaroodpornego i potem do piekarnika?
Aby schab był soczysty, należy umieścić go w rękawie i położyć na blasze, po czym całość wstawić do piekarnika. Można też schab umieścić w naczyniu żaroodpornym (bez rękawa), naczynie przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Pod koniec pieczenia zaleca się zdjęcie pokrywy, aby mięso się zarumieniło. Pozdrawiam:)