
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę ziemniaczaną z brokułami
Sałatka, do przyrządzenia której wystarczą niezbędne w każdej kuchni ziemniaki oraz kilka różyczek brokułu. Smak warzyw idealnie dopełni odrobina majonezu i przyprawy. Sałatka na bazie ziemniaków pozwoli podać warzywa w nieco innej odsłonie. Minimum składników i prostota wykonania a efekt niesamowity!
Składniki na Sałatkę ziemniaczaną
- 4 ziemniaki
- 200 g różyczek brokułów (świeżych)
- 4 jajka
- 1 puszka marynowanej kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki ziemniaczanej
- Różyczki brokułów podzielić na mniejsze części.
- Zagotować 1,5 l wody, odrobinę posolić.
- Brokuły wrzucić na wrzącą wodę, gotować je ok. 7 - 10 minut; odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
- Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować przez ok. 10 (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane).
- Ziemniaki odcedzić, wystudzić, pokroić w kostkę, dodać do ugotowanych brokułów.
- Jajka ugotować na twardo z dodatkiem szczypty soli (ok. 8 minut), ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Kukurydzę odcedzić z wody, w której była marynowana.
- Jajka, czosnek i kukurydzę wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Do sałatki dodać majonez, doprawić całość odrobiną soli i pieprzu.