
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 4 - 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 440 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z wędzonej makreli i żółtego sera
Wędzona makrela to jedna z najpopularniejszych ryb polskiej kuchni. Delikatne, smaczne mięso to idealny składnik past, sałatek czy farszu. Ryba zestawiona z ulubionym żółtym serem i jabłkiem pozwoli przygotować pyszną sałatkę. Ciekawa kompozycja składników zwieńczona sosem winegret to prosty i szybki sposób na przekąskę!
Składniki na Sałatkę
- 500 g wędzonej makreli
- 200 g żółtego sera
- 2 jabłka
- 1 mały seler
- kilka liści ulubionej sałaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki
- Z makreli wyjąć ości, mięso pokroić na mniejsze kawałki.
- Ser pokroić w słupki.
- Jabłka (wraz ze skórką) umyć, osuszyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Seler umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Liście sałaty porwać palcami na mniejsze kawałki, opłukać, osuszyć; dodać do nich wszystkie wymienione wcześniej składniki i wymieszać.
- W osobnym naczyniu wymieszać ocet, oliwę, musztardę, sól, pieprz. Tak powstałym sosem polać sałatkę, wszystko wymieszać. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.