
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z warzywami i kurczakiem
Kompozycja delikatnego drobiowego mięsa, zielonego brokułu i słonej fety skąpana w aromatycznym ziołowym sosie to świetny pomysł na smaczną i pożywną sałatkę. Danie doskonale sprawdzi się na rodzinne przyjęcie i spotkanie ze znajomymi. Dodatkowo sałatka z warzywami i kurczakiem jest szybka i prosta w przygotowaniu!
Składniki na Sałatkę z warzywami i kurczakiem
- 300 g różyczek brokułów (świeżych)
- 1 mały kalafior
- 2 piersi z kurczaka
- 5 rzodkiewek
- 2 ogórki gruntowe
- 2 średniej wielkości pomidory
- 200 g sera 'Feta'
- 2 łyżki majonezu
- ½ opakowania sosu koperkowo - ziołowego do sałatek
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Sałatki z warzywami i kurczakiem
- Różyczki brokułów podzielić na mniejsze części, podobnie postąpić z kalafiorem.
- Zagotować 2,5 l wody, odrobinę posolić.
- Brokuły i kawałki kalafiora wrzucić na wrzącą wodę, gotować je ok. 7 - 10 minut; odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać kawałki kurczaka, usmażyć na złoty kolor, na koniec doprawić mięso solą i pieprzem. Po ostudzeniu mięso dodać do ugotowanych wcześniej warzyw.
- Ser wyjąć z opakowania, odlać wodę, w której był marynowany, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i warzyw.
- Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Pomidory oraz rzodkiewkę opłukać, również pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do pozostałych składników.
- Do sałatki dodać majonez oraz sos sałatkowy (w postaci proszku), doprawić całość odrobiną pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.