- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 340 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z tuńczykiem i ryżem
Tuńczyk w oleju to nie tylko smaczna ryba, ale również cenne źródło białko, witaminy oraz kwasów tłuszczowych omega – 3. Wyrazisty tuńczyk zestawiony z ryżem, kukurydzą, kruchymi ogórkami korniszonami i cebulą to świetny pomysł na sałatkę. Ponadto przygotowanie potrawy jest proste i nie zajmuje wiele czasu!
Składniki na Sałatkę
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 torebki ryżu
- 1 puszka marynowanej kukurydzy
- 6 ogórków korniszonych
- 1 duża cebula
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki
- Ryż ugotować w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania), ostudzić.
- Mięso tuńczyka odsączyć z oleju, podobnie postąpić z kukurydzą.
- Ogórki i obraną cebulę pokroić w kostkę.
- Ryż wymieszać z tuńczykiem, dodać ogórki, kukurydzę i cebulę.
- Do sałatki dodać majonez, doprawić całość solą i pieprzem; wszystko wymieszać.
- Sałatkę odstawić na 2 godziny do lodówki.
Bardziej wolę sałatki z tunczykiem i makaronem. Ale ta tez mi smakowała.
https://cosdobrego.pl/salatka-z-makaronem-i-tunczykiem-przepis/ – tutaj znajdziesz przepis na sałatkę z makaronem i tuńczykiem:) Pozdrawiam:)