
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z szynką i makaronem
Niespodziewany babski wieczór? Znajomi zadzwonili, że za godzinę wpadną z wizytą? Czas przygotować sałatkę z szynką i makaronem i nie dać się zaskoczyć. Wystarczy 30 minut, aby zadziwić gości zaradnością i pomysłowością. Dodatek pomidora, ogórka i szczypiorku doda sałatce wiosennej świeżości.
Składniki na Sałatkę z szynką i makaronem
- 300 g makaronu typu „Farfalle” (kokardki)
- 300 g szynki
- 2 pomidory
- 1 długi ogórek
- 3 łyżki majonezu
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki z szynką i makaronem
- Zagotować 1,5 l wody, dodać ½ łyżki soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „Al dente”.
- Pomidory umyć, ogórek obrać ze skórki; warzywa pokroić w kostkę.
- Makaron wymieszać z warzywami, dodać szynkę (również pokrojoną w kostkę) oraz posiekany szczypiorek.
- Sałatę doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, wszystko wymieszać; podawać zaraz po przygotowaniu.
sałatka pyszna, jadłam, polecam wszystkim i szybka w przygotowaniu
Bardzo się cieszę:)
Fajny pomysł na imprezowy weekend 🙂