
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 120 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z suszonymi pomidorami i rukolą
Porcja zdrowia na talerzu z sałatką z suszonymi pomidorami i rukolą. Wśród użytych składników nie zabraknie też makaronu i szynki. Dzięki tym właśnie składnikom sałatka będzie bardziej sycąca i na nieco dłużej zatrzyma się brzuszkach. Suszone pomidory będą stanowiły włoski akcent, natomiast pozostałe warzywa wywołają powiew lata.
Składniki na Sałatkę z suszonymi pomidorami
- 200 g makaronu typu 'Farfalle' (kokardki)
- 200 g szynki
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- ½ puszki marynowanej kukurydzy
- 1 mała cebula
- ½ czerwonej papryki
- 2 łyżki ziaren suszonego słonecznika
- garść rukoli
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki z suszonymi pomidorami
- Zagotować 1,5 l wody, dodać ½ łyżki soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „Al dente”.
- Cebulę obrać, drobno posiekać; paprykę umyć, pokroić w kostkę.
- Warzywa wymieszać z makaronem, dodać kukurydzę (bez wody, w której była marynowana), rukolę oraz pestki słonecznika.
- Do sałaty dodać także posiekane w cienkie paseczki suszone pomidory oraz szynkę pokrojoną w kostkę.
- Sałatę doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać; podawać zaraz po przygotowaniu.
Ta sałatka podbiła moje serce <3 jest cudowna! POLECAM
Bardzo mi miło:)
ta sałatka bardzo dobrze pasuje do smażonej piersi z kurczaka 🙂 ma w sobie wszystko czego oczekuję od dobrej sałatki 🙂
Zgadzam się, to jedna z moich ulubionych sałatek:)