
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450/100 g
Przepis na Sałatkę z makaronem ryżowym i kurczakiem
Orientalna sałatka to balsam dla podniebienia każdego, kto lubi azjatyckie smaki. Intensywna, różnorodna, z charakterem. Doskonała na drugie śniadanie do pracy jako szybka przekąska bądź na kolację. Często serwowana podczas spotkań z bliskimi.
Składniki na Sałatkę
- 1 makaron ryżowy
- 2 piersi z kurczaka
- 3 ogórki gruntowe
- 1 sos koperkowo-ziołowy do sałatek 'Knorr'
- 1 sos czosnkowy do sałatek 'Knorr'
- 1 przyprawa 'Gyros'
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki
- Makaron ryżowy ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękki, ale nie rozgotowany (ok. 8 minut), odcedzić.
- Piersi z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę, dodać przyprawę „Gyros”, następnie wymieszać.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem wyłożyć kawałki kurczaka, usmażyć (woda musi odparować a kawałki kurczaka należy zrumienić).
- Obrać ogórki, umyć, pokroić w kostkę. Opłukać również szczypiorek, posiekać.
- W osobnym naczyniu przygotować sosy sałatkowe zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniach (z wodą i oliwą z oliwek).
- Kiedy mięso ostygnie, wymieszać je z makaronem, ogórkami, sosami.
- Dodać drobno posiekany szczypiorek, majonez, doprawić całość odrobiną pieprzu, wszystko wymieszać.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Makaron ryżowy należy odcedzać na sicie o drobnych oczkach, unika się wówczas wypadania pojedynczych ziarenek przez oczka durszlaka
- Mięso na początku można smażyć pod przykryciem, dzięki czemu szybciej stanie się miękkie
Czym moge zastapic sos czosnkowy knorr?