
- Czas przygotowania: 12 minut
- Czas gotowania: 8 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z makaronem i tuńczykiem
Idealna sałatka dla wielbicieli bogatego w białko i witaminy tuńczyka. Delikatne mięso świetnie komponuje się z makaronem i warzywami. Całość należy wzbogacić odrobiną majonezu i gotowe. Propozycja, która doskonale sprawdzi się jako przekąska na wiele okazji. Miłośnicy ryb będą szczególnie zachwyceni!
Składniki na Sałatkę
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g)
- 100 g makaronu
- 3 małe papryki: czerwona, żółta, zielona
- 4 duże ogórki korniszone
- 1/2 puszki marynowanej kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki
- Makaron ugotować w osolonej wodzie aż będzie miękki, ale nie rozgotowany (ok. 8 minut), odcedzić.
- Wyciąć z papryk gniazda nasiennie, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do makaronu.
- Mięso z tuńczyka odcedzić z wody, w której było marynowane, rozgnieść za pomocą widelca, wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Ogórki pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z marynaty, szczypiorek opłukać i drobno posiekać; dodać do pozostałych składników.
- Do sałatki dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, całość udekorować szczypiorkiem.
Bardzo smaczna 🙂 Polecam!
Zachęcam do wypróbowania przepisów na pozostałe sałatki, pozdrawiam:)