
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 120 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z kurczakiem
To bardzo proste, zarazem pożywne i zdrowe danie. Idealnie wpisuje się w jadłospis osób, będących na diecie. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Podstawą chrupiący, złocisty kurczak, a reszta dodatków wedle uznania. Dobra jako przekąska do pracy.
Składniki na Sałatkę
- 2 piersi z kurczaka
- ulubione rodzaje sałat, np. sałata lodowa, rzymska, rukola
- 1 sos koperkowo - ziołowy do sałatek 'Knorr'
- 1/2 puszki marynowanej kukurydzy
- 6 pomidorów koktajlowych
- 1 ogórek gruntowy
- 1 kostka bulionowa
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania Sałatki
- Mięso z piersi opłukać, osuszyć, pokroić w paski.
- Kostkę rosołową rozetrzeć z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek, tak powstałą marynatą natrzeć kawałki kurczaka, oprószyć pieprzem.
- Mięso smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut; każdy kawałek musi się dobrze zrumienić.
- Sałatę opłukać; odsączyć z niej nadmiar wody.
- Ogórek obrać, opłukać, pokroić w półplasterki; pomidory opłukać, pokroić w ćwiartki.
- Do sałaty dodać podsmażone mięso z kurczaka, kawałki ogórka, pomidory oraz kukurydzę (odsączoną z wody, w której była marynowana).
- W osobnym naczyniu rozmieszać sos zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, następnie dodać go do sałaty; wszystko wymieszać.
- Sałatę podawać zaraz po przygotowaniu, aby nie traciła cennych witamin zawartych w warzywach.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Do sałaty warto użyć Sałatki „Mix sałat” powszechnie dostępnego w sklepach
Smaczna, świeża i można się najeść 🙂