
- Czas przygotowania: 50 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 440 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę „Gyros”
Gyros to danie typowe dla kuchni tureckiej i greckiej. Smaczna sałatka, podawana zarówno w formie kolorowych warstw, jak i wymieszanych ze sobą składników to również częsty gość na polskich stołach. Podstawowym dodatkiem do potrawy jest przyprawa „Gyros”, czyli kompozycja ziół i przypraw, takich jak intensywny czosnek, kolendra, ostry tymianek i aromatyczne oregano. Połączenie delikatnej piersi z kurczaka i warzyw, wzbogacone szeroką gamą przypraw, świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnym przyjęciu, jak i spotkaniu w gronie znajomych!
Składniki na Sałatkę
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik ogórków korniszonych
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- majonez
- ketchup
Sposób wykonania Sałatki
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Do mięsa dodać przyprawę „Gyros” oraz oliwę; wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
- Kawałki kurczaka usmażyć na złoty kolor; odstawić do wystygnięcia.
- Cebulę obrać, drobno posiekać; kapustę poszatkować.
- Ogórki pokroić w kostkę; kukurydzę odcedzić z wody, w której była marynowana.
- W szklanym naczyniu układać warstwami poszczególne składniki w następującej kolejności:
- kapusta
- cebula
- kukurydza
- ogórki
- mięso
- majonez
- ketchup
- kapusta
- cebula
- kukurydza
- ogórki
- mięso
- majonez
- kapusta
- cebula - Sałatkę udekorować kratką z ketchupu; odstawić na min. 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Do sałatki można dodać dodatkową warstwę np. z jajek ugotowanych na twardo, groszku konserwowego bądź świeżej papryki
Idealna na imprezę. Wszyscy zadowoleni 🙂
Klasyka zawsze dobra:)