
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Ryż z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Apetyczne danie nie tylko dla smakoszy ryb, ale dla każdego kto lubi wyraziste smaki, a zarazem dba o linię. Podawane na obiad oraz kolację. Danie przyrządzane na różne sposoby. W sposób bardziej pikantny z papryką chili bądź delikatny z dodatkiem aromatycznych ziół, pieczarkami czy winnym jabłkiem.
Składniki na Ryż z tuńczykiem
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Ryżu z tuńczykiem
- Ryż przesypać do garnka, dolać 2 szklanki wody oraz szczyptę soli; gotować do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając. Po wyłączeniu kuchenki, ryż zostawić pod przykryciem.
- Odlać olej z tuńczyka, dodać go do ryżu, wymieszać.
- Cebulę i czosnek obrać; cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek; wszystko zrumienić.
- Pomidory dokładnie umyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku; smażyć ok. 5 minut.
- Następnie dodać śmietanę; całość doprawić solą, pieprzem.
- Ryż z tuńczykiem wyłożyć na talerz, polać odrobiną sosu, posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Zamiast świeżego czosnku można użyć przyprawy „Tzatziki”
- Tuńczyka w oleju można zastąpić tuńczykiem w wodzie lub sosie własnym a śmietanę można zamienić na jogurt naturalny; potrawa będzie miała mniej kalorii
Od kilku tygodni leży u nas w spiżarce tuńczyk princes w oleju. Kompletnie nie miałam na niego pomysłu, a dzięki Tobie wczoraj zrobiłam ryż i wyszedł rewelacyjnie. Dbamy teraz z mężem o linię (szykuje się urlop w Grecji) i takie przepisy lubimy najbardziej. Dziękuje i pozdrawiam 🙂
Zrobiłem wczoraj i wyszło ekstra 🙂 Tylko użyłem jakieś słabego tuńczyka z dyskontu. Macie jakąś markę do polecenia?