
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 190 kcal/1 porcja
Przepis na Ryż z tuńczykiem i groszkiem
Może odrobinę smakiem przypominać sushi. Jednak jako samodzielna przekąska nie sprawdza się najlepiej. Ryż z tuńczykiem i groszkiem jest wyśmienita alternatywą dla dodatku do dania głównego. Z powodzeniem zastąpi zwykłe ziemniaki z wody, czy makaron. Szybki i prosty do przygotowania będzie bardzo ciekawym urozmaiceniem do mięsnego dania głównego. A dodatkowo dzięki zawartości tuńczyka dostarczy organizmowi choć trochę kwasów omega.
Składniki do Ryżu z tuńczykiem i groszkiem
Sposób wykonania Ryżu z tuńczykiem i groszkiem
- Ryż przesypać do garnka, dolać 2 szklanki wody oraz szczyptę soli; gotować do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając. Po wyłączeniu kuchenki, ryż zostawić pod przykryciem.
- Groszek odsączyć z marynaty, po czym przełożyć go do ryżu.
- Mięso tuńczyka (bez oleju) rozdrobnić na mniejsze kawałki, wymieszać z ryżem i groszkiem.
- Całość doprawić pieprzem i ewentualnie solą; podawać jako dodatek do mięs.