- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 520 kcal/1 porcja
Przepis na Ryż z mięsem
Ryż to idealny składnik do tworzenia ciekawych kompozycji smakowych. Najczęściej podawany jest w duecie z mięsem, rybami, świetnie komponuje się z warzywami i stanowi dodatek do farszy. Zestawiony ze zmielonym mięsem, skąpany w słodko – kwaśnym sosie pomidorowym wniesie do codziennej kuchni powiew orientalizmu. Doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad!
Składniki na ryż z mięsem
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 2 szklanki ryżu
- 2 cebule
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Ryżu z mięsem
- Ryż zalać wodą, dodać szczyptę soli, gotować do momentu, w którym ryż wchłonie cały płyn. Zdjąć z kuchenki i zostawić pod przykryciem.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodać mięso, smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- Dodać sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, nadal smażyć.
- Do mięsa dodać ugotowany ryż, wszystko wymieszać. Udekorować posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Ryż z mięsem można wykorzystać jako farsz do gołąbków