
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 220 kcal/1 porcja
Przepis na Ryż na mleku
Jest lekkostrawny, pyszny, dziecinnie prosty w przygotowaniu oraz stanowi wspomnienie dzieciństwa i beztroski. Ryż na mleku to świetny pomysł zarówno na pożywne śniadanie jak i deser wzbogacony o świeże owoce, aromatyczny cynamon lub wanilię.
Składniki na Ryż na mleku
Sposób wykonania Ryżu na mleku
- Ryż dokładnie wypłukać.
- Mleko i wodę wymieszać ze sobą, doprowadzić do wrzenia.
- Na wrzące mleko z wodą wsypać ryż i gotować do miękkości (ok. 15 minut) co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec gotowania doprawić całość szczyptą soli.