- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Rybę po grecku
Ryba po grecku to nie tylko jedna z wigilijnych potraw. Można ją przyrządzać na co dzień. Mimo swej nazwy jest to danie charakterystyczne dla kuchni polskiej. Stanowi połączenie smażonej ryby i duszonych warzyw. Jest to wspaniały pomysł na zdrową i pożywną przekąskę!
Składniki na Rybę po grecku
- 500 g filetów świeżej ryby, np. dorsza
- 2 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- 8 łyżek mąki pszennej
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 2 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania Ryby po grecku
- Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Marchewki, pietruszki i seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli; podsmażyć.
- Do podsmażonych warzyw dodać także ziele angielskie i liście laurowe.
- Kiedy warzywa będą miękkie doprawić całość solą i pieprzem oraz dodać koncentrat pomidorowy; wymieszać.
- Filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, strzepać jej nadmiar; następnie zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony tak, aby kawałki ryby się zrumieniły.
- Warzywa położyć na usmażonej rybie. Odstawić w chłodne miejsce na min. 2 godziny.