
- Czas przygotowania: 1h 40 min
- Czas gotowania: 3h 00 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 400 kcal/1porcja
Przepis na Rosół z pierożkami Ravioli
Rosół? Niby prosta sprawa. Każdy wie jak go przygotować. Ale dobry rosół, w dodatku z pierożkami Ravioli to już nie lada wyzwanie. Bez wątpienia, do przygotowania tego dania potrzebne jest całkiem sporo czasu. Sam rosół nie stanowi większego problemu. Całą lwią część czasu pochłonie przygotowanie tych miniaturowych pierożków. Ale za to, jaką frajdę sprawia konsumpcja takiego wydania rosołu.
Składniki na Rosół z pierożkami Ravioli
- Rosół
- ½ swojskiej kury
- 2 udka z kaczki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka – korzeń i nać
- ½ selera
- 1 por
- 1 cebula
- woda – najlepiej filtrowana
- 4 liście lubczyku
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól
- Ravioli
- mięso z rosołu
- 1 cebula
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Rosołu z pierożkami Ravioli
Rosół
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, cebulę podpiec przez 1 minutę nad ogniem lub uprażyć w piekarniku.
- Mięso opłukać, wstawić do garnka, zalać wodą, zagotować na wolnym ogniu.
- Po zagotowaniu się mięsa, należy przy użyciu sitka lub łyżki zebrać „szumowiny”.
- Dodać warzywa, pieprz, lubczyk.
- Gotować przez 3 godziny na bardzo wolnym ogniu.
- Po ugotowaniu rosół odcedzić przez sito; wywar doprawić solą, pieprzem wedle uznania.
Ravioli
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Mięso z rosołu obrać, skręcić w maszynce lub drobno pokroić.
- Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli, wbić 2 jajka oraz 1 żółtko i zagnieść elastyczne ciasto, dodając przy tym odrobinę wody.
- Ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę i odstawić na 1 godzinę, aby wypoczęło.
- Po upływie 1 godziny ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki).
- Połowę każdego placka posmarować roztrzepanym białkiem, po czym na każdej z nich umieścić farsz w odstępach co ok. 3 cm.
- Ciasto z farszem przykryć pozostałą częścią placka, dobrze docisnąć brzegi pomiędzy nadzieniem i przy pomocy radełka lub noża wyciąć pierożki.
- Tak przygotowane pierogi układać na stolnicy lub desce podsypanej mąką.
- Zagotować 2 l wody, posolić.
- Pierożki wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez 3 - 4 minuty; odcedzić.
- Ravioli podawać z gorącym rosołem i ze szczyptą lubczyku.
Teraz po świętach i tych wszystkich potrawach zjadło by się taką zupkę:)
No ba! 🙂