
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Roladki ze schabu z boczkiem
Czy schab zawsze musi być w postaci panierowanych kotletów, czy pieczony ze śliwką? Nie musi! Z powodzeniem można wyjść poza schemat. Roladki ze schabu z boczkiem, to proste do przygotowania danie, które z pewnością urozmaici monotonną dietę. Wystarczy rozbić plastry schabu, przełożyć je ulubionymi składnikami, albo tymi użytymi w przepisie. Całość wystarczy zrolować, zawinąć w plastry boczku i zapiec. Mniam – pychota!
Składniki na Roladki ze schabu z boczkiem
- 6 plastrów schabu wieprzowego (o grubości 1-go cm)
- 6 cienkich plastrów boczku
- 6 słupków czerwonej papryki
- 6 plastrów szynki
- 6 plastrów żółtego sera
- pomidorowe pesto
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Roladek ze schabu z boczkiem
- Mięso opłukać, osuszyć, rozbić przy pomocy tłuczka, oprószyć solą i pieprzem.
- Na każdym plastrze schabu rozsmarować łyżeczkę pesto, ułożyć po plasterku szynki, sera oraz po słupku papryki.
- Mięso zwinąć w rulon, a następnie każdą z roladek zawinąć w plaster boczku.
- Tak przygotowane zrazy umieścić w naczyniu żaroodpornym i delikatnie skropić je oliwą.
- Potrawę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec pod przykryciem ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, aby mięso delikatnie się zrumieniło.
- Roladki podawać z ulubionymi dodatkami.
Coś nowego i niezwykle interesującego. Roladki czyli połączenie: boczku, szynki, schabu, papryki oraz sera żółtego tworzy świetną kompozycję kulinarną. Która na pewno jest niesamowita w smaku. Tylko korzystać z przepisu i zajadać smakowitymi roladkami.