- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 1 rolada
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 312 kcal/1 kawałek
Przepis na Roladę z kremem
Dostojnie prezentująca się na paterze rolada z puszystym ciastem i kolorowym, delikatnym kremem. Ciasto, które pasuje na każdą porę roku. Idealne do kawy, na spotkanie z rodziną i wystawne przyjęcie. Będąca synonimem cukierniczego kunsztu kremowa rolada jest jednocześnie łatwa do wykonania. Kilka prostych czynności a efekt niesamowity!
Składniki na Roladę z kremem
- Ciasto
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka octu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- Krem
- 1 torebka bitej śmietany w proszku 'Śnieżka'
- 1 galaretka o dowolnym smaku
- 3/4 szklanki zimnego mleka
Sposób wykonania Rolady z kremem
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Dodać także ocet, mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sito; wszystko wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez ok. 20 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem.
- Z ciasta zdjąć pergamin i zwinąć wraz ze ściereczką w rulon. Zostawić do wystygnięcia.
Krem
- Zagotować 1 szklankę wody. Dodać do niej galaretkę, mieszać do momentu, aż wszystkie grudki się rozpuszczą, nie gotować! Odstawić do wystygnięcia.
- Gdy galaretka będzie tężeć, rozpocząć ubijanie śmietany.
- Śmietanę ‘Śnieżkę’ ubić na sztywno w ¾ szklanki mleka przy pomocy miksera.
- Do ubitej śmietany przelać tężejącą galaretkę, wszystko zmiksować.
- Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, wyjąć ściereczkę, rozsmarować na nim krem, zawinąć formując roladę.
- Ciasto można udekorować czekoladową polewą lub ulubioną posypką.
- Roladę włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.