- Czas przygotowania: 1h 30 min
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 24 sztuki
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Rogaliki z marmoladą
Kruche, maleńkie rogaliki to wypiek, którego nie powstydzi się nawet wybitny cukiernik. Stanowią idealny duet z filiżanką kawy czy kubkiem gorącej herbaty. Drożdżowe ciasto z owocowym nadzieniem dopełnia cytrynowy lukier, a całość zdobi kolorowa posypka. Z pozoru trudne do zrobienia rogaliki tak naprawdę wymagają kilku prostych czynności!
Składniki na Rogaliki z marmoladą
- Rogaliki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 5 dag drożdży
- 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 proszek do pieczenia
- szczypta soli
- marmolada
- Lukier
- sok z 1 cytryny
- cukier puder
- Dodatkowo
- kolorowa posypka
Sposób wykonania Rogalików z marmoladą
Rogaliki
- Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i masło. Wszystko wymieszać, aby drożdże się rozpuściły.
- Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i mąkę przesianą przez sito; wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
- Ciasto podzielić na 2 części.
- Każdą część rozwałkować tak, aby powstało koło o grubości 0,5 cm.
- Koło podzielić na 12 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta nałożyć ½ łyżeczki marmolady i zawijać od szerszego końca do przeciwległego wierzchołka. Następnie uformować rogalik.
- Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby podrosły.
- Następnie rogaliki włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec przez ok. 25 – 30 minut.
Lukier
- Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem, aż powstanie biały lukier. Cukru pudru należy dodać tyle, „ile sok przyjmie”.
- Tak przygotowanym lukrem polać wystudzone rogaliki i posypać kolorową posypką.
W smaku bardzo dobre, ale ciasto trochę suche wyszło.
W przygotowaniu ciasta na rogaliki bardzo ważne jest precyzyjne odmierzenie ilość składników, zatem polecam zrobić je jeszcze raz:)
Moim zdaniem są OK, nie czułam zbyt suchego ciasta, rodzina też nie narzekała 🙂