
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 racuchów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Racuchy z jabłkami
Któż z nas nie pamięta unoszącego się w powietrzu cudownego zapachu smażonych racuchów? Jeszcze tylko cukier puder i znikały z talerza w okamgnieniu. W klasycznym wydaniu racuchy przygotowuje się z jabłkami, w nowoczesnym pojawiają się też inne wariacje z bananami, z serem, dynią, kefirem, kto co lubi. Racuchy to klasyka polskiej kuchni jedzone na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację!
Składniki na Racuchy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- olej
- szczypta soli
- 3 jabłka
Sposób wykonania Racuchów
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, sól, 2 łyżki oleju a także cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru.
- Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
- Jabłka obrać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kawałki.
- Jabłka wrzucić do masy, wszystko dokładnie wymieszać tak, aby masa dokładnie oblepiła jabłka.
- Na patelni rozgrzać szklankę oleju, następnie wykładać ciasto przy pomocy łyżki, formując placuszki. Racuchy smażyć po ok. 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Placki należy smażyć na 5 lub 6 stopniu mocy kuchenki lub średnim palniku.
- Po usmażeniu racuchy odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z cukrem pudrem bądź ulubioną konfiturą.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać bardziej pulchne racuchy, do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody oraz szczyptę proszku do pieczenia
- Jeżeli racuchy mają być bardziej „biszkoptowe”, białka należy oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno w osobnym naczyniu i dodać na samym końcu do ciasta. Wówczas białka należy mieszać z ciastem za pomocą łyżki
- Użycie miksera zamiast tradycyjnej trzepaczki powoduje spulchnienie ciasta poprzez wtłoczenie dużej ilości powietrza
- Cukier dodany do ciasta oraz zbyt wysoki stopień mocy kuchenki mogą spowodować, że racuchy będą się przypalać podczas pieczenia, dlatego należy smażyć je na 5 bądź 6 stopniu mocy kuchenki lub średnim palniku, pamiętając również o tym, aby ciasto w środku placka nie było surowe
Mój synek je uwielbia 🙂
ja czasami robię też racuchy z bananami 🙂 Również są pychota 🙂