
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 8 - 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Pyzy z mięsem
W zależności od rejonu Polski są różnie nazywane. Na Podlasiu określane są kartaczami, natomiast na Śląsku cepelinami. Kompozycja pysznego, kleistego ciasta i mięsnego nadzienia pachnącego czosnkiem, orzeźwiającym tymiankiem i bazylią. Świetny pomysł na sycący obiad. Przygotowanie pyz z mięsem jest dość pracochłonne, jednak smak potrawy wynagradza cały trud!
Składniki na Pyzy z mięsem
- Pyzy
- 2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
- Farsz
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pyz z mięsem
Farsz
- Cebulę i czosnek obrać; cebulę pokroić w kostkę a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę; wszystko zrumienić na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone, smażyć ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią.
- Po wystygnięciu mięso wymieszać z bułką tartą.
Pyzy
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, podzielić na pół.
- Pierwszą część ziemniaków zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli, gotować przez ok. 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane); odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Drugą część ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie odsączyć je z nadmiaru wody.
- Obydwie masy wymieszać ze sobą, dodać jajko, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz szczyptę soli; ciasto wyrobić rękami.
- Z przygotowanego ciasta formować placki wielkości połowy dłoni, wypełnić je łyżeczką mięsnego farszu; zlepić tak, aby powstała kula.
- Zagotować 3 litry wody, dodać szczyptę soli.
- Pyzy wrzucać do wrzącej wody; gdy wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze przez 2-3 minuty.
- Pyzy wyjąć łyżką cedzakową, nie hartować w zimnej wodzie.
- Podawać ze smażoną cebulką lub boczkiem.