- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 315 kcal/1 porcja
Przepis na Przekładaniec jabłkowy z bitą śmietaną
Doskonały deser zarówno zimą jak i latem, słodka przekąska dla rodziny i przyjaciół. Przekładaniec jabłkowy z bitą śmietaną to ciekawa alternatywa dla szarlotki. Idealnym dodatkiem do jabłek są galaretki owocowe, które pozwolą uzyskać smaczną i kolorową masę. Nie może zabraknąć bitej śmietany, którą uwielbiają najmłodsze łasuchy. Ciasto smaczne, proste w przygotowaniu i na każdą kieszeń!
Składniki na Przekładaniec jabłkowy
- Ciasto
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oliwy
- Masa jabłkowa
- 2 słoiki smażonych jabłek lub 12 - 14 dużych świeżych jabłek
- 2 galaretki agrestowe
- 2 galaretki wiśniowe
- Krem
- 1/2 l śmietany 'Kremówki'
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób wykonania Przekładańca jabłkowego
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy; wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez ok. 40 minut.
- Biszkopt po upieczeniu ostudzić, przekroić na 2 części.
Masa jabłkowa
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry i usmażyć.
- Usmażone jabłka podzielić na 2 części, do jednej części dodać 2 galaretki agrestowe, do drugiej – 2 galaretki wiśniowe; dokładnie wymieszać z gorącymi jabłkami do rozpuszczenia.
- Na dolną część biszkoptu wyłożyć tężejącą zieloną masę jabłkową, przykryć ją drugą warstwą ciasta. Następnie na ciasto wyłożyć czerwoną masę jabłkową.
Krem
- Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
- Śmietanę ubić z cukrem przy pomocy miksera, dodać tężejącą żelatynę, wszystko zmiksować; krem wyłożyć na ciasto.
- Ciasto udekorować startą czekoladą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Niebo w gębie 🙂 Przepyszne jest to ciasto. Próbowałam też styropian 🙂 cudo!!! Poproszę więcej takich wypieków 🙂
Już niebawem więcej przepisów na ciasta:)